26 Eylül 2017 Salı

KBB EFEMERASI (132) tam 100 yıllık bir hekimimiz



Hüseyin Hulki Bey, 1917 yılında yani bundan tam 100 yıl önce Haydarpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirerek Hekim oldu ve yukarıdaki fotoğrafı gururla çektirdi.

Hüseyin Hulki, 1890 yılında Kula'da doğdu. İlk öğrenimini İzmir'de, Liseyi ise İstanbul Askeri Lisesi'nde bitirdi. Sonrasında Haydarpaşa Tıp Fakültesine askeri öğrenci olarak girdi ve 5. sınıf öğrencisi iken Kafkas Cephesine savaşa gönderildi. Üç yıl sonra döndü ve Tıp Fakültesini 1917'de bitirdi. Hemen ardından Haydarpaşa'da Dr. Ziya Nuri Paşa'nın yanında KBB Asistanlığına başladı. 1922 yılında Yüzbaşı rütbesiyle Kurtuluş Savaşına katıldı ve İzmir'e giren grup içerisinde yer aldı. 
1933 yılına kadar İzmir Askeri Hastahanesinde çalıştı ve Tbp. Bnb. rütbesi ile emekli olduktan sonra da 5 yıl süreyle İzmir Memleket Hastahanesi'nde çalıştı. 1938'den 1950 yılına kadar üç dönem İzmir Milletvekili olarak TBMM'de görev yaptı. 1950-1976 yılları arasında da İzmir'de serbest KBB Hekimi olarak çalıştı ve 1982 yılında da İzmir'de vefat etti.

1935 yılında yürürlüğe giren Soyadı Kanunu ile "Cura" soyadını alan Hüseyin Hulki Bey, İzmir Ege Üniversitesi KBB Bölümü emekli Öğretim Üyelerinden  Prof. Dr. Orhan Cura Hocamızın babasıdır.
.

19 Eylül 2017 Salı

KBB EFEMERASI (131) dr. şefik kayahan reçetesi



İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şefik Kayahan Hocamızın
Taksim, Sıraselviler Caddesi No. 25'deki
Muayenehanesinde 16.8.1965 tarihinde yazdığı
bir Bevitin-C reçetesi
.

12 Eylül 2017 Salı

KBB EFEMERASI (130) ihya salih ilanı





İhya Salih İsanç, İstanbul’da doğmuştur. 1900 senesinde Yüzbaşı rütbesiyle Askerî Tıbbiye’den diploma almıştır.  Gülhane Tatbikat Mektebinde staj gördülten sonra , Askerî Tıbbiye’de açılan müsabaka imtihanına girerek 1908 yılında Seririyat-ı Üzniye, Enfiye ve Hançereviye Muallim Muavinliğine tayin olunmuştur. Muallim Muavini olarak çalıştığı sıralarda, Gurabayı Müslimin Hastanesinde o tarihe kadar olmayan Kulak, Burun, Boğaz Şubesini tesis etmeğe muvaffak olmuş, ayni zamanda o hastaneye fahriyen devam etmeye başlamıştır. 1910 yılında  kendi arzusu ile askerlikten istifa etmiş ve sivil hayata geçmiştir. Sivil hayata geçince Guraba Hastanesine muvazzaf olarak tayin olunan Dr. İhya Salih İsanç, ihtisasını tekemmül ettirmek için 1911 de Paris’e gitmiş, bir sene müddetle devam ettiği Lariboisier Hastanesinden sertifika almağa muvaffak olmuş, ayni zamanda hususi  hastanelere devam ederek o zaman yeni inkişaf etmekte olan yemek ve nefes boruları hastalıkları üzerinde tetkiklerde bulunmuştur. 1912’de İstanbul’a dönünce Guraba Hastanesindeki vazifesine başlamıştır. Balkan Harbinde önce Vardar Ordusuna Sıhhiye Müfettişi, sonra da Gülhane Hastanesinde Mecruhi askerlerin tedavisiyle meşgul olmuştur. Askerlikten terhis edilince Guraba Hastanesindeki vazifesine başlamıştır.  1933’de Guraba Hastanesinden, İstanbul Çocuk Hastanesi KBB Hastalıkları Mütehassıslığına tayin olunmuş ve 1936’da kendi arzusu ile tekaüt olmuştur. 1927 ve 1931 yıllarında Paris’te toplanan Uluslar arası KBB Kongrelerine iştirak etmiş ve kıymetli iki tebliğde bulunmuştur.

Dr. İhya Salih İsanç,  8 Mayıs 1930 tarihinde kurulan Türk Otolarengoloji Derneği'mizin ilk beş kurucusundan birisidir.

Aşağıda onun 17 Şubat 1937 Çarşamba günü AKŞAM Gazetesinin 
10. sayfasında çıkan bir ilanını göreceğiz:




.

5 Eylül 2017 Salı

KBB EFEMERASI (129) dr. taptas'ın milletvekili adaylığı



Dr. Nikolas Taptas, 1871'de İstanbul'da doğdu. 1889'da Galatasaray Lisesi'ni bitirerek bir yıl Hukuk Mektebi'ne devam etti. 1890'da Askeri Tıp Mektebi'ne dışarıdan (harici) kabul edildi. Ancak 1894'te Askeri Okula dışarıdan öğrenci alımı kaldırılınca Kadırga'da bulunan Sivil Tıp Mektebine devam etmek zorunda kaldı ve 1896 yılında bu okulu bitirdi. Aynı yıl, Kulak Burun Boğaz dalında Uzmanlık eğitimi almak için Paris'e gitti. Bir süre Brüksel, Berlin ve Viyana'da ünlü Tıp bilginleriyle çalıştıktan sonra 1898'de İstanbul'a döndü. Galata'da bulunan Saint Georges Hastahanesi KBB Bölümünün başına getirildi. Bir ara Veliaht Reşat Efendi'nin Doktorluğunu yaptı. Daha sonra Etfal Hastahanesine atandı. II. Meşrutiyet'ten sonra Kadırga Tıp Mektebinde yardımcı Öğretim Üyesi olarak ders vermeye başladı. 1910'da yeniden Etfal Hastahanesi'nde görev alarak 1922 yılı sonuna kadar buradaki görevine devam etti. İstanbul, Paris, Lyon ve Berlin'de KBB Derneklerine üye oldu. KBB alanında çok sayıda bilimsel yayın yaptı. 1955 yılında İstanbul'da vefat etti.

Cumhuriyet döneminde gayrımüslim yurttaşlar diğer bir deyişle azınlıklar ilk kez 1935 seçimleriyle TBMM'ye girdiler.  O yıl, Atatürk'ün isteği ile dört gayrımüslim aday 1935'te bağımsız olarak seçilerek TBMM'ye girdiler. Bunlardan birisi de KBB Mütehassısı Dr. Nikolas Taptas idi.

Dr. Taptas, 3 Şubat 1935 tarihinde Ankara Valiliği ve Belediye Başkanlığı'na verdiği dilekçe ile Saylav seçildiğinde neler yapacağını şu dilekçe ile bildiriyordu:

"Aşağıda yazılı program ve şartlar içinde Ankara vilayeti saylavlığına namzetliğimi koydum. Namzetliğimi ve programımı ikinci muntehiblere (seçmenlere) ve kazalar teftiş heyeti reisliklerine bildirmenizi rica ederim. Programım şudur: Ben azlık mümessili değil, Türk ulusuna mebus olmak istiyorum. Ve buna her zaman sadık kalarak Mecliste çalışacağım. Yurdumuzun maddi ve manevi menfaatlerine sevgili ve kudretli vatanımızın daha ziyade yükselmesine var kuvvetimle çalışacağım". 




Ayın Tarihi Dergisi, Mart 1935  No. 15, sayfa 2

.