16 Şubat 2016 Salı

KBB EFEMERASI (57) ihya salih isanç'ın pasaportu


İhya Salih İsanç, İstanbul’da doğmuştur. 1900 senesinde Yüzbaşı rütbesiyle Askerî Tıbbiye’den diploma almıştır.  Gülhane Tatbikat Mektebinde staj gördülten sonra , Askerî Tıbbiye’de açılan müsabaka imtihanına girerek 1908 yılında Seririyat-ı Üzniye, Enfiye ve Hançereviye Muallim Muavinliğine tayin olunmuştur. Muallim Muavini olarak çalıştığı sıralarda, Gurabayı Müslimin Hastanesinde o tarihe kadar olmayan Kulak, Burun, Boğaz Şubesini tesis etmeğe muvaffak olmuş, ayni zamanda o hastaneye fahriyen devam etmeye başlamıştır. 1910 yılında  kendi arzusu ile askerlikten istifa etmiş ve sivil hayata geçmiştir. Sivil hayata geçince Guraba Hastanesine muvazzaf olarak tayin olunan Dr. İhya Salih İsanç, ihtisasını tekemmül ettirmek için 1911 de Paris’e gitmiş, bir sene müddetle devam ettiği Lariboisier Hastanesinden sertifika almağa muvaffak olmuş, ayni zamanda hususi  hastanelere devam ederek o zaman yeni inkişaf etmekte olan yemek ve nefes boruları hastalıkları üzerinde tetkiklerde bulunmuştur. 1912’de İstanbul’a dönünce Guraba Hastanesindeki vazifesine başlamıştır. Balkan Harbinde önce Vardar Ordusuna Sıhhiye Müfettişi, sonra da Gülhane Hastanesinde Mecruhi askerlerin tedavisiyle meşgul olmuştur. Askerlikten terhis edilince Guraba Hastanesindeki vazifesine başlamıştır.  1933’de Guraba Hastanesinden, İstanbul Çocuk Hastanesi KBB Hastalıkları Mütehassıslığına tayin olunmuş ve 1936’da kendi arzusu ile tekaüt olmuştur. 1927 ve 1931 yıllarında Paris’te toplanan Uluslar arası KBB Kongrelerine iştirak etmiş ve kıymetli iki tebliğde bulunmuştur.

Dr. İhya Salih İsanç,  8 Mayıs 1930 tarihinde kurulan Türk Otolarengoloji Derneği'mizin ilk beş kurucusundan birisidir.

Aşağıda Dr. İhya Salih İsanç'ın Pasaportunun bir bölümünü görecek
ve vücudunun bazı özelliklerini bulacaksınız:



Devlet-i âliye tebasından Dersaadetde mütevellid Asitane mütemmekkinlerinden İhya Salih Efendi bir defa ecnebiyeye azimet edeceğinden gerek ikamet esnasında ve gerek esna-yı rahda uğradığı mahallerde devlet-i âliye-i Osmaniye’nin dost ve müttehidi bulunan devletlerin memurin-i mülkiye ve askeriyesi taraflarından hakkında himayet ve sıyanet olunması ve ol vecihle mürur-ı geşt ü güzarına kimesne tarafından dahl ü ta’rîz olunmaması taleb olunmasıyla iş bu pasaport Dersaadetden i’tâ kılındı. 28 Teşrin-i evvel 326
İşbu pasaportun hükmü bir senedir.

(Osmanlı Devleti uyruğundan İstanbul’da doğmuş İstanbul sakinlerinden İhya Salih Efendi bir defalığına dış ülkeye gideceğinden gerek orada bulunduğu sırada gerek  ve gerek yolda uğradığı yerlerde Osmanlı Devleti’nin dost ve ortağı bulunan devletlerin sivil ve asker memurları tarafından korunup kollanması ve böylece giriş çıkışlarına kimse tarafından karışılmaması istemiyle iş bu pasaport İstanbul’dan verildi. 
11 Kasım 1910
İşbu pasaportun geçerliliği bir yıldır)


Bermucib-i nizam elli guruş resmi teslim ve ita olunmuşdur 28 Teşrin-i evvel 326 ve zilkade 328
(Yönetmelik gereği elli kuruş vergi konulmuş ve verilmiştir. 11 Kasım 1910)


Eşkal
Yaş:        33
Boy:       Uzun
Göz:      Mavi
Ağız:      Adeta
Bıyık:     Kumral
Sakal:    -
Çene:                  
Çehre:  Müdevver
Renk:    Esmer
Mezhep: İslam
Alamet-i farika-i sabite: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder