8 Kasım 2016 Salı

KBB EFEMERASI (90) ilk kbb hekimimiz ve 140. yılımız


Dr. Civan Ananyan, Osmanlı döneminde İstanbul Tıbbiye'sinden mezun olur olmaz KBB eğitimi için Paris'e gönderilen ve 1876 yılında dönüşünde de İstanbul Tıbbiye'sinde
KBB Öğretim Üyeliğine tayin edilen ilk KBB Hekimimizdir.
Bu yıl (2016) yılı, ülkemizde KBB Hekimliğinin başlamasının 140. yıl dönümüdür.
Aşağıda onun İstanbul'da yayımlanan 
Koruyucu ve Tedavi edici Tıbbın Bilimsel Resimli Aylık Dergisi'nin
1920 yıl ve 10-11. sayısında Ermenice yayınlanan   öz geçmişini görecek ve
Türkçe tercümesini okuyacaksınız:



Osmanlı (Türk) Tıbbiyesinin Ermeni Öğretim Üyeleri
TARMAN, Koruyucu ve Tedavi edici Tıbbın Bilimsel Resimli Aylık Dergisi.
İstanbul 1920, sayı 10-11, s. 153

DOKTOR CİVAN BEY ANANYAN
İSTANBUL TIBBİYESİ KULAK BURUN BOĞAZ KLİNİĞİ PROFESÖRÜ

Türk (Osmanlı) Tıp Fakültesinin Ermeni Öğretim Üyelerinden tek sağ kalanı Dr Civan Bey Ananyan, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı olarak, konusunda önemli bir rol almıştır.

Kendisi Pera’da 1848 de doğmuş, ilk eğitim ve öğretimini Pera, Mhitaryan Okulunda edinmiştir. Daha sonra Osmanlı Askeri Tıp Okuluna 1863’te yatılı olarak kaydolmuştur. Buradaki eğitimini başarıyla tamamlayıp 1872 de Yüzbaşı ve Tıp Doktoru ünvanını alarak mezun olur.

Mezuniyet belgesini henüz almışken, devlet izni ile, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları konusunda eğitilmek üzere Paris’e gönderilir.

Dr. Ananyan, üç yıl süren Fransa eğitimi döneminde ünlü Thieo, Canasi ve ayrıca Fovel, Gogenheim ile çalışarak, çok iyi bir eğitim dönemi  geçirir, daha sonra İstanbul’a döner. Dönüşünden hemen sonra 1876 da Tıp Fakültesinde, kendi dalında, önce yardımcı daha sonra asli Öğretim Üyesi tayin edilir.

Dr. Ananyan, çeyrek yüzyıl boyunca, büyük fedakarlıklarla, Tıp Fakültesinde bilgi ve görgü eğitimi vermeyi sürdürür, ayrıca çeşitli Hastahanelerde ameliyatlar gerçekleştirerek eğitim verir. Kendisi Kulak Burun Boğaz alanında öncü öğretim üyesi olur. Benzer şekilde aynı dönemde Dr. Acemyan Diş Hekimliğinin öncülerinden olmuştur.

Soydaşlarına benzer şekilde kuşaklar boyu Hekimler eğitir ve yetiştirir. Kendisi Türk uzmanlar da yetiştirir ancak onların ilk işi, mevkisini kapmak amacıyla, ustalarını  Fakülteden uzaklaştırmak olur.

Dr Ananyan, Klinik Şefliği sırasında birçok saraylının ve yöneticinin takdirini toplayarak Paşa ünvanını elde etmiştir. Ancak kendi öğrencilerinin kıskançlıklarını aşamamış ve Fakülteden istifa ederek bilimsel serbest hekimliğe geçmiştir. Bunu izleyerek, ateşkesten sonra, İstanbul’dan da ayrılmıştır. Kendisi halen Paris’te evlatlarının yanında yaşantısını sürdürmektedir.

Dr Ananyan savaşın zorlu dönemlerinde birçok Ermeni gencini askerlik hizmetinden koruyarak kendileri tarafından kurtarıcı melek olarak görülmüştür. Ermeni Tıp Birliği üyesidir.

(Tercüme: Ari Boyacıyan)

.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder