29 Aralık 2015 Salı

KBB EFEMERASI (51) nurettin sözen'den yeni yıl kartı


Nurettin Sözen, 1937 yılında Sivas'ın Gürün ilçesinde doğdu. Lise eğitimini İstanbul Erkek Lisesinde tamamlayan Nurettin Sözen İstanbul Üniversitesinde 1964 yılında Doktor oldu. Ayni yıl Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde KBB Asistanlığına başlayıp 1967’de Uzman, 1973'de Doçent, 1978'de Profesör oldu. Akademik yaşamında Dekan Yardımcılığı, Dekanlık ve Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1954 yılından beri siyasal yaşamın içerisinde bulunan Dr. Sözen, 1989 yerel seçimlerinde Sosyal Demokrat Halkçı Parti'sinden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildi. Beş yıl süreyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Dr. Nurettin Sözen 2002 yılında CHP’den Sivas Milletvekil seçildi ve bir dönem TBMM’de  görev yaptı.

Aşağıda onun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde
gönderdiği bir Yeni Yıl kutlama mesajını görüyoruz:


.

22 Aralık 2015 Salı

KBB EFEMERASI (50) akay metodu ile laryngectomie


Dr. Ali Sevil Akay 1907 yılında doğdu.  1928-1934 yılları arasında İstanbul Askeri Tıbbiye’sinde okudu. 12 Temmuz 1940 yılında Dr. Ziya Nuri Birgi yanında KBB İhtisasını aldı. 1934 yılı sonlarında medresenin adı Üniversite olarak değişmiş, Almanya ve Avusturya’dan profesörler gelmişti. Avusturya’dan o zamanki tıp literatüründe sık sık adı geçen Erick Ruttin KBB Profesörü olarak gelmişti. Sevil beyin anlattığına göre gırtlak kanserli bir hastayı sekiz buçuk saat ameliyat eden Profesörün yaptığı ameliyatı esaslı değişikliklerle bir buçuk saate indiren Sevil Akay buluşunu “Akay metodu ile Laryngectomie” adıyla Almanya’da yayınlattı. Profesör Ruttin, 1935’te Türkiye’den ayrılır yerine Almanya’dan Karl Hellman gelir. 1926 yılında Afganistan kralı Şah Amanullah Han, Atatürk’ü ziyarete geldiğinde söz arasında Afganistan’da Doktor yetiştirecek bir Tıp Fakültesinin Türk Üniversitesince kurulmasına vasıta olması ricasında bulunur. Daha sonra kurulan Tıp Fakültesi’ne gitmek üzere Sevil Akay Hükümet değişimi sonucu öldürülen Amanullah’ın yerini alan Şah Zahir’in gönderdiği Afgan Krallığına ait bir otobüsle Afganistan’a ulaşır. Kral Zahir sinüzit şüpheli kız kardeşinin muayenesi için Sevil Akay’ı Sarayına çağırır. Muayene sonrası ameliyat gerektiğini söyleyince Şah "Hemşirem önce Hindistan’da, iyileşmeyince de Londra’da Profesörler tarafından ameliyat edildi"  der. Sevil Akay: "Her ne olmuşsa olmuş, tekrar ameliyat gerekli" der. Ameliyatı yapar, hastanın tamamen iyileşmesiyle pahası ölçülemeyen hediyelerle Kral kendisine teşekkür eder. 1945 yılına kadar orada görevine devam eden Akay, sağlığının bozulması üzerine 1945 ilkbaharında yurda geri dönmek üzere Kabil’den ayrılır. Ancak henüz Almanlar ve onlara yardımcı olan Japonlarla savaş sürdüğünden altı ay Hindistan’da mahsur kalırlar. Sevil Bey Hindistan’da mahsur kaldığı devreyi de iyi değerlendirmiştir. Tikari Mihracesinin eşini Larygitisten kurtarır. Yurda döndükten sonra İstanbul’da bir süre Darülacezede çalışır. Beyoğlu Eğitim Hastanesi’ne KBB Klinik Şefliğine tayini çıkar. 1952-1974 yılları arasında bu hastanede görev yapar. Sonrasında Amerikan Hastanesinde KBB Uzmanı olarak çalışan Dr. Ali Sevil Akay, 13 Ağustos 2003 tarihinde İstanbul'da vefat eder.
Aşağıda onun 1951 yılında Almanya’da yayınlanan Zeitschrift für Laryngologie-Rhinologie-Otologie Dergisindeki Larinks Kanserinde Larenjektomi Uygulaması” başlıklı makalesinin Almanca metnini ve Türkçe çevirisini okuyacaksınız :



Larinks Kanserinde Larenjektomi Uygulaması

Dr.Sevil Akay, İstanbul

   1941 den beri oldukça basitleştirilmiş bir larenjektomi tekniği uygulamaktayım. Bugüne kadar yaşları 38 ile 72 arasında olan 27 hasta, bu tekniğimizle ameliyat edildi. Sadece yaşları çok ileri ve hastalığın çok ilerlemiş olduğu 4 vakada başarısızlıkla karşılaştık. Geri kalan hastalarda bir nüks ile karşılaşmadık.

Burada hastaların hikâyelerini vs. bir tarafa bırakıp, sadece ameliyat tekniğimizi kısaca tanımlamak istiyorum:
1- Hastanın başı yatar vaziyette ve arkaya doğru pozisyonda, % 0.5 lik Novocainle lokal anestezi  yapılır.
2- Sternumun üst kısmında 3 cm çapında bir daire işaretlenir. (Şekilde görüldüğü gibi) Cilt kesisi buna uygun olarak yapılır.
3- Bu dairenin kenarlarından yukarıya doğru, eğri olarak, birbirinden ayrılan iki cilt kesisi ilave edilir. Cilt adale korunmak şartıyla yukarıya doğru prepare edilir.
4- Adalelerin yanlara çekilmesiyle, larinks üzerinde, orta çizgide insizyon yapılır. Tiroid kartilaj perikondriumu (Septum operasyonundaki sübperikondrial manüplasyondaki gibi) kartilajdan künt prepare edilir, böylece adaleler korunarak larinks serbestlenir.
5- 2. veya 3. Trakeal halka üzerinde, yatay bir kesi ile cilt trakea kenarlarına dikilir.
6- Larinksi besleyen arterler yukarıda ve aşağıda rutin olarak bağlandıktan sonra, larinks serbestlenir. Perikondrium ve adaleler korunur.
7- Burundan özofagusa ulaşan lastik bir kateter konduktan sonra, farinks mukozası, daha sonra perikondrium, adaleler ve cilt sütüre edilir.
8- 2 Gün sadece rektal ve sübkutan beslenir. 7 veya 8. Gün burundaki kateter çıkartılır. Daha sonra tedrici olarak normal beslenmeye geçilir.


Operasyonun 1-1.5 saat sürmesini bir avantaj olarak görüyorum. İyileşme 7 ile 8 günde oluşur. Bir özofagus fistülünün oluşmasından kaçınmak için gerekli herşey yapıldı. Farinks-Özofagus sütürü iyi kapatıldı. Adalelerin korunması sonucu, boyunda önemli bir şekil değişikliği ortaya çıkmadı. Bir kanül taşımak gerekli değildir.

Adres: Dr.Sevil Akay, Selçuk Ap. I 31, Nişantaşı-İstanbul (Türkiye)

(NOT: Almanca’dan çeviriyi yapan değerli meslektaşım Dr. Ümit Evran’a teşekkür ediyorum)
.

15 Aralık 2015 Salı

KBB EFEMERASI (49) dr. mimidyan ölüm ilanı

Dr. Antuvan Mimidyan, 1881 yılında İstanbul'da doğdu. 1905 yılında İtalya Padova Tıp Fakültesi’nden mezun oldu, Torino’da KBB Uzmanlığını aldı ve ayrıca Göz Hastalıkları Uzmanı da oldu. 1908 yılında İstanbul’a geldi. I. Dünya Savaşı’nda 1914-1918 yıllarında Çanakkale, Romanya, Rusçuk ve Batum’da Askerî  Doktor olarak vazife gördü.  1950-1961 yılları arasında İstanbul’da İtalyan, Bulgar ve  Surp Pırgiç Hastanelerinde vazife yaptı ve bu başarıları nedeniyle  İtalya’da Altın Madalya ile ödüllendirildi, Dr. Mimidyan, 5 Ekim 1961 tarihinde İstanbul’da vefat etti. 

Aşağıda Dr. Mimidyan'ın Cumhuriyet Gazetesinin 6.10.1961 tarihili nüshasının 3. sayfasında çıkan Ölüm İlanını görüyoruz:

.

8 Aralık 2015 Salı

KBB EFEMERASI (48) emin burad ihtisası


Prof. Dr. Emin Burad, 23 Nisan 1906’ de İstanbul’ da doğdu. İlk öğrenimimi Ortaköy ilkokulunda, orta ve lise öğrenimini ise Kabataş Lisesinde  yaptı. 1924’te Askeri Tıbbiye’ye girdi ve 1930 yılında Tıp Doktoru diplomasını aldı. Gülhane Askeri Hastanesinde bir yıl stajdan sonra Malatya’da 62.ci alay, Elazığ’da 25 ve 17.ci alaylarda birer yıl başhekimlik yaptı. Uzmanlık eğitimimi üç yıl olarak Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde yaptı. Daha sonra Diyarbakır Askeri hastanesinde, Kars Askeri hastanesinde ikişer yıl KBB uzmanlığı yaptı. 1939’ da Gülhane Hastanesi  Kulak Burun Boğaz Kliniğinde iki yıl başasistanlık yaptı ve daha sonra Eskişehir Hava Hastanesinde üç yıl bulundu. Bu görevlerden sonra bir yıl Gülhane askeri Hastanesinde  Profesör muavinliği yaptı. 1946 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Kliniği Doçentliğini kazandı. 1948 yılında Yarbaylıktan istifa ederek Üniversitedeki görevine devam etti. 1951 yılında Uzmanlık bilgisini genişletmek amacıyla Amerika’ya gitti ve üç yıl burada kaldı. 1955 Temmuz’unda Profesörlük sınavını kazanarak Profesör oldu. 6 Mayıs 1976 tarihinde emekli oldu ve aynı yıl vefat etti.

Aşağıdaki resimde onun 1941 yılında İhtisas aldığı Ankara Gülhane Askeri Hastanesinde, o yıl çeşitli branşlarda İhtisas alan Askeri Hekimler arasında toplu fotoğrafta bir arada görüyorsunuz (ayaktakilerden soldan 5. sırada)


.

1 Aralık 2015 Salı

KBB EFEMERASI (47) michel portmann çizimleri

Prof. Michel Portmann

Michel Portmann, 1926 yılında Bordeaux’da doğdu. Bordeaux Üniversitesinde, Kulak Burun Boğaz Uzmanı ve Profesör olarak, Kulak Mikro-cerrahisinde ün yaptı.

Dedesi Emile-Jules Moure da bir KBB uzmanı olarak, Michel Portmann’ın bu branşı seçmesinde rol oynadı. Babası Georges Portmann, ayni konuda dünyaca tanınmış bir KBB uzmanıydı. Eşi Claudine Portmann 24 Eylül 1924 de doğdu ve 21 ocak 2008 de vefat etti. Odyoloji Uzmanı olarak o da Uluslararası bir üne sahipti. Portmann çiftinin üç çocuğundan,  Annie Odyolog; Nathalie  Mimar ve Didier de babası gibi bir KBB Uzmanı olup, Georges-Portmann Enstitüsünün idaresini ve Laryngologie Mecmuasının yayınını üstlenmişti.

Michel Portmann,  Bordeaux Tip ve Eczacılık Fakültesi 1944 mezunu olarak, baştan itibaren ses üreten ve ses işiten organların çalışma ve fonksiyonlarını kendine konu edindi. Bunu takiben 1952 de Bordeaux Üniversitesi ses-işitme Merkezini kurdu. Deneysel işitme Laboratuarı ile uygulamalı araştırmalara yöneldi. Bu bilimsel yönlenmenin başlangıcı olarak çalışmaları Avrupa’da ses-işitme dalında büyük gelişmelere sebep oldu ve 15 den fazla kitap  ve 500 civarında yazısı, bilimsel mecmualarda yayınlandı. 1954 de eşi Dr. Claudine Portmann’la birlikte Duyma ve Konuşma Merkezini kurdu. Bu merkez, işitme engelli bazı çocukların rehabilitasyonu için kuruldu.  Michel Portmann, Fransız devletinin “Chevalier de la Legion d’honneur” nişanı ve değişik ülkelerden yedi Üniversitenin “Onursal Doktor” (Docteur Honmoris Causa) ünvanlarının sahibidir.

Michel Portmann -kendinden öncekiler gibi- 1955 de Öğretim Üyesi ve ayni zamanda dedesinin kurduğu kürsüde Profesör oldu. 1978 de Victor-Segalen, Bordeaux 2 Üniversitesinde fahrî Profesör oldu. Konuşma zorluğunun tedavisi  konusunda Uzman olarak atandı. Bordeaux’daki Deneysel İşitme Laboratuarı’nı da o kurdu. 1954 den beri Kulak Mikro-cerrahisi konusunda öncü uzmanlardan biri sayılıyor. Hatta mesleğini bıraktıktan sonra bile, el maharetini artık resim  sanatında sürdürüyor ve ressamlık artık onun öncelikli bir tutkusu oluyordu.

Ressam Michel Portmann
Dedesi Profesör E. J. Moure ve babası Profesör G. Portmann da resim yapma konusunda aşırı yeteneklerini kabul ettirmişlerdi. Hekimlik aktivitesi dışında, bütün yaşamı  boyunca resim sanatına kendini vakfetmişti. 2005 yılında, ‘Revue de Laryngologie’ yayınlarında basılan ‘Michel Portmann, Ressam’ başlıklı kitabının önsözü eski Başbakanlardan Alain Juppé tarafindan kaleme alınmıştı.

...............

Türkiye'deki bir konferansı sırasında Dr. Michel Portmann, sahneye kara tahta getirtmiş ve tebeşir ile her iki elini de ayni anda kullanarak hem çizimlerini yapıp, ayni anda yazılarını da yazarken konuyu da anlattığına ben şahit olmuş ve kendisini hayranlıkla izlemiştim. Ekteki Michel Portmann çizimleri, 1993 yılında İstanbul'da yapılan Dünya KBB Kongresi’nde büyük üstad Prof. Michel Portmann, bir "Temporal Kemik Disseksiyon Kursu" sırasında Hilton Otelin roof'unda  mastoid kemiğin frezleme işlemini yaparken bir yandan da açıklayıcı iki şema çizmişti. Meslektaşımız Dr. İbrahim Hızalan da  o çizimleri  Dr. Portmann’a imzalatıp saklamak için izin istemiş ve sonra da çerçeveletip saklamıştı. Dr. Hızalan, emekli olurken bu çizimleri Uludağ Üniversitesi KBB Kliniği’nde saklanması için emanet etmişti. Bu çok değerli çizimler halen Uludağ Üniversitesi KBB Seminer Odası’nın duvarında asılı bulunmaktadır.



(NOT: Çizimleri ileten değerli meslektaşım Dr. İbrahim Hızalan'a teşekkürlerimle)