9 Haziran 2015 Salı

KBB EFEMERASI (22) ismet inönü'nün fotoğrafı


Dr. Abdülkadir Tanyeri, 1919 yılında Besni’de doğdu. 1939 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine girdi ve 1945 yılında Tıp Doktoru oldu.1947-1951 yılları arasında Yozgat’ın Sorgun ilçesinde "Sıtma Savaş Tabibi", 1951-1955 yılları arasında da "Ünye Belediye Tabibi" olarak görev yaptı.

1955-1957 yıllarında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hastahanesinde "KBB Asistanlığı" yaptıktan sonra, 1957 yılında KBB Uzmanı oldu ve uzman olduktan 7 gün sonra ABD’ne gitti.

1957 yılında bir yıl süreyle Kansas City Trinity Lutheran Hospital’da Cerrahi Straight Intern olarak çalıştıktan sonra 1958-1961 yılları arasında 3 yıl süreyle  Kansas City General Hospital’da  KBB Resident’liği yaptı. Kansas’daki çalışmaları sırasındaki hocası Dr. Barelli, Dr. Maurice Cottle’ın ilk öğrencilerindendi. Dr. Barelli daha  sonraları American Rhinologic Society’nin başkanlığını yapmıştı. Dr. Tanyeri, o dönemlerde American Rhinologic Society’nin üyesi oldu, bu cemiyetin birçok kurs ve toplantılarına katıldı ve daha sonraları da European Rhinologic Society’nin üyesi olup bu derneğin toplantı ve kurslarına da aktif olarak katıldı ve hoca olarak görev yaptı.

1961 yılında yurda dönerek SSYB Ankara Numune Hastahanesi KBB Şefliğine tayin oldu ve bir yıl süreyle burada çalıştıktan sonra 1962 yılında SSYB Ankara Hastahanesi KBB Şefliğine atandı. 15 yıl bu görevde kaldıktan sonra 1977 yılında emekli oldu. Dr.Abdülkadir Tanyeri 2009 yılında Ankara’da vefat etti.

Dr. A. Kadir Tanyeri 1960'lı yıllarda, II. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü'nün Hekimlerinden birisi idi. İsmet Paşa'nın işitme kaybı nedeniyle kendisine Dr. A. Kadir Tanyeri tarafından o zamanki koşullarda cep tipi bir işitme cihazı önerilmişti ve İsmet Paşa bu cihazından memnundu. 1966 yılında İsmet Paşa kendi el yazısı ile "Sayın Dr. Abdülkadir Tanyeri için, Teşekkür-Sevgi İsmet İnönü 28.6.1966" yazarak bir fotoğrafını kendisinin Kulak Hekimine imzalayarak göndermişti.

.

3 yorum:

  1. Kendisi ve bütün aile çevresi için çok anlamlı ve değerli bir anı. Bizleri de bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. E.G.

    YanıtlaSil
  2. SAYIN PROF DR.YÜCEL TANYERİ BABANIZ BANA BADEMCİK AMELİYATI YAPMIŞTI. ALLAH RAHMET EYLESİN.Prof Dr Siber Göksel

    YanıtlaSil
  3. Sayın Yücel Hocam, Abdulkadir Hocayı tanıma fırsatını, kendisiyle sohbet etme şansını ve birkaç konferansını dinleme ayrıcalığını yaşadım. Bizzat kendisinden değilse de, onun ekolünü devam ettiren değerli Hocam Sayın Cavit Özeri'den çok şey öğrendim.Her ikisini de şükranla anıyorum. Abdulkadir Hocaya Allah'tan rahmet, Cavit Hocaya sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum. Prof.Dr. Mustafa Asım Şafak

    YanıtlaSil