9 Temmuz 2015 Perşembe

KBB EFEMERASI (26) dr. mehmet reşat notu


Samsun Asker Hastanesi Kulak Burun Boğaz Mütehassısı Dr. Mehmet Reşat 10 Haziran 1928 tarihinde kendisine ait antetli kağıdına Arap harfleriyle ve kendi el yazısı ile bir not yazarak, bir kasabada askere alınacak 1907-1908 doğumlu kişilerin son muayenelerini tamamlamak için oraya geleceğini ve bu sırada ihtiyacı olan birkaç kişiyi de muayene ederek onlara faydalı olabilirse memnun olacağını bildiren bir not yazdı. Ekte bu notu ve Türkçesini bulacaksınız:




Almanya’nın Berlin ve Laypzig Darülfünunundan mezun
Doktor
Mehmet Reşat
Kulak, Burun, Boğaz Mütehassısı
Samsun Askeri Hastahanesi Kulak, Boğaz, Burun Mütehassısı
Diploma Numarası: 3340

10/6/928
Samsun








                                                                                                                                         
Muhterem Efendim,
Kazanıza mensup 1323-1324 tevellüdlü efradın muayene-i intihâiyelerini intâc etmek ve aynı zamanda latif yazmak 5-10 günümü hep birlikte kazanızda geçirmek fırsatını kazandığımdan dolayı kendimi bahtiyar addeylerim. Kazanızda hükümet ve belediye tabibi olmadığı için bu kısa müddet zarfında 5-10 kişinin de âlâm ve ıstırabına çaresaz olursam bu benim için ayrıca bir şeref ve bahtiyarlıktır. Yalnız bilemediğim bir şey varsa acaba kazanız dâhilinde ne gibi hastalıkların daha fazla icrâ-i hükm etmekde olduğu meselesidir. Bu hususta zât-ı âlileri ilk posta ile bendenizi tenvir buyururlarsa hiç şüphesiz lazım gelen edviye ve vesait ile birlikte gelmeye gayret edeceğimi arz ederim. Baki gıyabi hürmetlerimi lütfen kabul ediniz efendim.
Samsun Merkez Hastahenesi Kulak, Burun, Boğaz
Mütehassısı Tabip Yüzbaşı
Mehmet Reşat 

Mecidiye Caddesinde Kırkambar Mağazasının fevkinde her gün öğleden sonra hasta kabul eder.
...............


Almanya’nın Berlin ve Laypzig Üniversitesinden mezun
Doktor
Mehmet Reşat
Kulak, Burun, Boğaz Mütehassısı
Samsun Askeri Hastanesi Kulak, Boğaz, Burun Mütehassısı
Diploma Numarası: 3340



                                                                                                                           10/6/1928, Samsun

Muhterem Efendim,
Kazanıza mensup 1323-1324 doğumlu kişilerin son muayenelerini tamamlamak ve aynı zamanda güzel yazın 5-10 gününü hep birlikte kazanızda geçirmek fırsatını kazandığımdan dolayı kendimi mutlu sayarım. Kazanızda hükümet ve belediye tabibi olmadığı için bu kısa müddet zarfında 5-10 kişinin de elem ve ıstıraplarına çare bulursam bu benim için ayrıca bir şeref ve bahtiyarlıktır. Yalnız bilemediğim bir şey varsa acaba kazanız dâhilinde ne gibi hastalıkların daha fazla hüküm sürmekte olduğu meselesidir. Bu hususta zât-ı âlileri ilk posta ile bendenizi aydınlatırlarsa hiç şüphesiz lazım gelen ilaç ve araçlar ile birlikte gelmeye gayret edeceğimi arz ederim. Baki gıyabi hürmetlerimi lütfen kabul ediniz efendim.
Samsun Merkez Hastahenesi Kulak, Burun, Boğaz
Mütehassısı Tabip Yüzbaşı
Mehmet Reşat  

Mecidiye Caddesinde Kırkambar Mağazasının üstünde her gün öğleden sonra hasta kabul eder.
.


2 yorum:

  1. Hocam, reçete kağıdının altındaki çizginin altında kalan yazıyı çevirmediğimi farkettim. Bence eksik yapmışım, önemli.
    Adres: Mecidiye Caddesinde Kırkambar Mağazasının fevkinde her gün öğleden sonra hasta kabul eder.

    YanıtlaSil
  2. Meslek büyüğümüzün mesleğine, makama, insanlara ve hastalara karşı gösterdiği saygı mükemmel. Böyle bir meslekdaşımızdan küçük bir kesit bile herkese ders olacak nitelikte. Ruhu şad olsun. Teşekkürler Yücel.

    YanıtlaSil