19 Ocak 2016 Salı

KBB EFEMERASI (54) otopsi sahnesi


Prof.Dr. M.Safa Karatay, 1911 ( 1327 ) tarihinde Konya Kadınhanı’nda doğdu. İlk ve orta öğrenimini, babasının memuriyeti nedeniyle Anadolu’nun değişik yerlerinde yaptıktan sonra  son olarak Kuleli Askeri Lisesinden mezun oldu. Askeri Tıbbiyeyi 1938 yılında bitirdi. Kıt’a hizmetinden sonra Ankara Gülhane Asker Hastanesi'nde KBB ihtisasına başladı. Burada, düşen bir uçağın pilotuna yaptığı başarılı plastik ameliyatların, devrin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün dikkatini çekmesi üzerine ihtisas üstü çalışmalarda bulunmak üzere ABD’ye gönderildi. New York Columbia Üniversitesi Presbitarian Hastanesinde çalışmalarını tamamladıktan sonra yurda dönerek Kasımpaşa Asker Hastanesi’ndeki görevine başladı.

Ellili yılların ortasında, dışardan sınavlara girerek Doçentlik ünvanını aldı ve o zamanki İ.Ü Rektörü Ord.Prof.Dr.Kazım İsmail Gürkan’ın çabaları ile İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne intisap etti. 1961 yılında Profesör ünvanını aldı ve KBB Kürsü Başkan oldu
1968-1970 ve 1970-1972 yılları arasında iki dönem İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığı yaptı.
1979 yılına kadar sürdürdüğü Kürsü Başkanlığı ve Öğretim Üyeliği görevinden aynı yıl emekliliğini isteyerek ayrıldı. Prof. Dr. Sefa Karatay 30 Temmuz 2008 tarihinde vefat etti.

Aşağıda onun hiç bilinmeyen ve 1938 yılında, Ankara GATA'da KBB Asistanı iken yaptığı "OTOPSİ SAHNESİ" başlıklı bir tablosunu görüyoruz. Bu tablo, İstanbul Üniversitesi Tıp Tarihi Bölümü'nün Müzesinde bulunmaktadır.

.



1 yorum: