29 Mart 2016 Salı

KBB EFEMERASI (63) fotis fotiades

Fotis Fotiades

İstanbul'un önemli KBB Uzmanlarından Fotis Fotiades'in Yunanca bir ansiklopedide çıkan yaşam öyküsü, onun meslektaşımız Dr. Eleftherios Ferekidis tarafından tercümesi ve sevgili Lefter'in kısa bir ek bilgisi aşağıda sunulmuştur:


Fotiadis Fotios. 1849 yılında doğmuştur, Helen asıllı İstanbullu bir Otorinolarıngolog ve bilgindir.
Tıp eğitimini  Berlin, Tubingen ve Strasburg ‘da  almış, Uzmanlığını  ise Viyana’da  meşhur Politzer’in  yanında ve aynı zamanda da Schuitzler Polikliniğinde yapmış ve bu poliklinikte Başasistan olarak  yerli ve yabancı öğrencilere de Almaca ders vermiştir. 1876 da Strasburg’da  Larenx Stenozları tezi  ile Doktor ünvanını almıştır. (Über Verengerung des Kehlkopflumens durch Membranoide Narben und durch directe Verwachsung seiner Wande). 1876-1877 de  Rus-Türk Harbi esnasında İstanbul’a  yerleşiyor ve Kızılhac tarafından Beylerbeyi  Sarayında bulunan  harp yaralıları Hastanesine Baş Cerrah olarak atanıyor. 1897 yılında Fransız hükümeti  tarafından Fransız Hastanesine Otolaryngolog   olarak tayin ediliyor. Saray Doktorluğu yapmış ve bunun   için  de Sultan   Abdülhamit  tarafından  Bey   ünvanı verilmiştir.  Aynı zamanda,  daha  sonra Sultan olan Prens  Vahdettin  ve  Abdülmecit’in  de Doktorluğunu yapmıştır.  İstanbul’a   Otolaringolojiyi  ilk  olarak     getiren ve bu branşa ait ameliyatları  ilk  olarak yapan kişi   olduğu  için de  çok  meşhur olmuştur. 1882’den beri  İmparatorluk  Tıp Cemiyeti’nin   üyesi    olarak  çeşitli tebliğler sunmuş , bundan  başka  Almanca  “Intern.  Zeitschrift   für Laryngology  und  Rhinologıe”de yayınlar yapmıştır.  1896’da  “Deux cas  dictus Larynge”  adlı neşriyatı  ve  1884’ de  Atina’da  “Burun  Farenx  ve Larenx Hastalıkları”na  ait  yazıları çıkmıştır.
    Aynı  zamanda   Yunan  dilinde  “halk  dili“  konuşma   tarzını destekleyenlerden  olmuştur.   1902’de İstanbul’da    “Adelfato  i  Anastasi “    isimli  dil sorunları  konusunda   bir  Cemiyet   kurmuştur.    Bu konuda   “Noumas”  mecmuasında  bir çok makale yazmış   ve  “Dil meselesi ve eğitim  Rönesansı “   isimli bir neşriyat  yapmıştır. Fotiades Fotios,   “eğer  kullanılan dil değiştirilip basitleşmezse,  eğitim  ilerlemez”  inancını taşıyordu.


Ferekidis’in bir notu:

Gecen asırda Yunan dilini eski Yunan kelimelerinden  arındırarak, daha basit bir duruma getirmek isteyen  Bilginler vardı. Bunlara Halkçı deniliyordu. 
İstedikleri dile de  Halk dili deniyordu  =  "DİMOTİKİ"
Bunlar sonraları Yunanistan’da  solcu  Partileri  kurdular. Daha sonra da II. Dünya savaşı sırasında Partizanlar olarak Alman ve İtalyanlara  karşı  direndiler.
II. Dünya  savaşı   sonunda bu Partizanlar zorla ve Rusya’nın yardımı  ile Hükümeti ve idareyi ellerine almak  istediler. Solcularla sağcılar arasında  iç savaş çıktı. Bu savaş uzun sürdü ve 1948-49 yılında sona erdi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder