26 Temmuz 2016 Salı

KBB EFEMERASI (78) dilsizler başlarının çaresini arıyorlar


İstanbul'da neşredilen Milliyet Gazetesi'nin
12 Şubat 1927 tarih ve 361. sayısında
"Dilsizler Başlarının Çaresini Arıyorlar" başlıklı bir yazı çıktı.
Aşağıda bu yazıyı ve Türkçe çevirisini görüyoruz:


Dilsizler Başlarının Çaresini Arıyorlar
Çalışmaya, Öğrenmeye Fevkalade İstidatları Olduğunu Söyleyen Dilsizler
Millet Meclisine de Müracaat Ediyorlar

   Şehrimizdeki dilsizlerin bir kısmı dün de toplanarak kendilerinin ihtiyaçları hakkında hasbıhalde bulunmuşlar ve Büyük Millet Meclisi Riyasetine gönderilmek üzere bir arzuhalde izhar eylemişlerdir. Bugün Ankara’ya gönderilecek olan mezkûr arzuhalde ezcümle deniliyor ki:
  “Cenab-ı vacibü'l-vücut cilve-i Rabbaniyesinden olarak biz kullarını sağır ve dilsiz yaratmıştır. Hamdolsun kuvve-i zekaiyemiz herkesten ziyade olup vücudlarımız da sağlamdır. Yalnız bir kusurumuz varsa işitmek ve söylemekten mahrum olmaktır. İstanbul’da 120’yi mütecaviz dilsiz esnafı vardır. Bunlar arasında makineci, sandıkçı, matbaacı ve boyacı ustaları da mevcuttur.
     Hepsinin aile ve çocukları olup dilli ustaların dükkânlarında kalfalık ederek günde ancak (150-160) kuruş kadar kazanmaktadırlar. O da bir gün iş bulurlarsa bir hafta işsiz güçsüz ötede beride adeta serseri vaziyette kalmaktadırlar. Bazı merhametsiz ustalar sırf bizi dilsiz olduğumuz için kabul etmiyorlar. Vergileri muntazaman vermediğimizden dolayı cezalara duçar olmaktayız. Bu gibi tekâliften af edilmekliğimizi istirham eyleriz. Avrupa’nın dilsiz işçileri gibi gece gündüz çalışmak istiyoruz. Fikirlerimiz, dillilerden daha geniştir. Bizlerde Türkiye Cumhuriyeti’nin evladıyız.

        Türkiye’de kadın-erkek (2.500) ü mütecaviz dilsiz vardır. Reisi Cumhurumuz Gazi Paşa Hazretlerinin üzerimizden eksik olmamaları için cenab-ı Hakka dualar etmekteyiz.

        Tesis etmek istediğimiz kulüpde iane kutuları bulundurarak Hilal-i Ahmer, Tayyare Cemiyeti ve Fukara Cemiyetlerine yardım etmeye çalışacağız. Dilsiz esnafın sanatları nazarı dikkate alınarak istihdamlarının teminini, Beykoz Fabrikasında ve emsali müessesat-ı resmiyede erkek dilsizlere mahsus bir daire tefrik olunmasını, kız ve kadın dilsizlerin de Uşak Halı Fabrikasında ve diğer halı dokunan yerlerde çalıştırılmasına müsaade olunmasını rica ederiz.
        Elyevm Anadolu’da birçok dilsiz erkek ve kızlarımız çobanlık etmekte ise de bunların işçiliğe sevk edilmeleri, kendilerinin kurtarılması ve serseri olmamalarını temin etmiş olacaktır. 
       Dilsizler, zengin olmak için süratle bir kulüp tesisini zaruri görmektedirler. Dilsizler gelecek Cuma günü alamet-i mahsusalı kasketlerini giyerek toplanacaklardır.
     Dilsizler kulübüne bir medrese binasının tahsisi için vilayete vaki' olan müracaat tetkik edilmektedir. Dilsizler bu binanın meccanen verilmesini temine çalışmaktadır. Bunların rehberi Fuad bey, kulüp küşat edildikten sonra Türkçe olarak, dilsiz tarzıyla bir kitap vücuda getirilerek tedrisat icra edileceğini, dilsizlere mahsus fabrikanın tesisi için Başvekalet-i celile nezdinde teşebüsatta bulunacağını cahil dilsizler için bir sanayi mektebine ihtiyaç olduğunu bir muharririmize söylemiştir.
.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder