25 Nisan 2017 Salı

KBB EFEMERASI (114) dr. morell mackenzie'nin padişahla görüşme isteği


Sir Morell Mackenzie, 1837 yılında İngiltere'de doğdu. 1858'de Royal College of Surgeons'un üyesi olduktan sonra Budapeşte'de o sıralarda yeni kullanıma başlanan Larenks'in ayna ile muayenesi ve biopsi alma yöntemlerini Budapeşte'de Czermak'tan öğrendi. Londra'ya döndükten sonra 1863'de "Larenks Hastalıklarının Patoloji ve Tedavisi" başlıklı kitabı ile ödül aldı. 1866-1873 arasında London Hospital'de KBB Doktoru olarak çalıştı ve Larenks hastalıkları konusunda çok ünlendi. 1887 yılında o dönem Alman İmparatoru III. Frederick'e Larenks Kanseri tanısını koyarak çok daha büyük bir ün kazandı. Londra'da 1892 yılında öldü.

Aşağıda onun Kırım'a seyahat ederken Padişahla görüşmek istediğini bildiren Londra Sefiri Rüstem Paşa'nın Osmanlı Devlet Arşivleri'nde (BOA, YEE, Nr. 18.75/75-4) bulunan telgraf müsvettesini görecek ve okuyacağız.


Mabeyn-i Hümayun Baş Kitabetine, 16 Ağustos 1890

Boğaz hastalıkları için Avrupa'da meşhur olup ve Almanya etibbasının kendisini çekememesinden dolayı hakkında pek çok güft ü gular edilmiş olan Müteveffa İmparator Frederik'in tababeti hizmetinde bulunmuş İngiliz etibba-yı marufesinden Sir Morell Mackenzie  Dersaadet ve badehu Kırım'a seyyahat edeceğinden Der-aliyye'ye vüsulünde atebe-i ulya-yı hazret-i şehriyariye yüz sürmek arzu ve temennisinde bulunduğundan savb-ı sami-i asafanelerine işarını çakerlerinden rica etmiş ve kendisinin imparator müşarünileyh yanındaki harekat ve hidematı münasebetiyle şeref-kabule nailiyeti taraf-ı eşref-i canib-i mülükanden arzu ve azade buyurulacağı .... varid-i hatır-ı kemteri olduğundan beyan-ı hâl ile takdim-i... aliyeye  müsaraat kılındı.                 4 Ağustos 1306.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder