24 Mayıs 2017 Çarşamba

KBB EFEMERASI (118) dr. vedat ali özkan hayat kurtardı


Dr. Vedat Ali Özkan, 1923 yılında Zonguldak’ın Devrek ilçesinde doğdu. 
1946 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. KBB Mütehassısı olarak çalıştı. 
Kayseri Devlet Hastanesi Başhekimi olarak görev yaptıktan sonra siyaset hayatına atıldı. 
TBMM’de 12, 13 ve 14. Dönemlerinde üç dönem Kayseri Milletvekili olarak görev yaptı. 
Süleymen Demirel Başbakanlığında kurulan 30, 31 ve 32. T.C. Hükümetlerinde
1 Nisan 1967-12 Mart 1971 tarihleri arasında Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı yaptı. 
Bakanlığı sırasında yaptığı sıkı denetimler nedeniyle   “Jet Bakan” lâkabıyla anıldı. 
Dr. Vedat Ali Özkan, 3 Aralık 1977 tarihinde vefat etti. 

Aşağıda, onun Hayat Mecmuası'nın 9 Kasım 1967 tarihli sayısında ve kendisinin Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı olduğu dönemde Kayseri'deki Sanayi Fuarı'nın açılış töreninde elektrik akımına kapılan bir ustanın hayata döndürülmesine olan katkısının öyküsünü ve fotoğraflarını göreceğiz:



   Kayseri Sanayi Fuarı’nın açılış töreni yapılıyordu. Kürsüde bulunan Ticaret Bakanı Ahmet Türker nutkunu söylerken, birden elektrikler kesiliverdi. Ayni anda etraf karıştı. Kalabalık arasında bir dalgalanma oldu. Ağızdan ağıza birçok kimsenin cereyana kapıldığı rivayeti dolaştı. Arkadan koşuşmalar! Hakikaten civardaki bir direkte tellere asılmış bir genç vardı. Törende bulunanlardan Sağlık Bakanı Vedat Ali Özkan önce doktor olduğunu hatırlayarak, hemen direğin altına geldive elektrik ustası İbrahim Kaygı’nın kurtulması için etrafa direktifler yağdırdı.

   Bundan sonra olaylar son derece seri bir şekilde birbirini kovaladı. Önce cereyana kapılan ustanın nasıl aşağı indirileceği tartışıldı. Direğin tepesine merdivenle yetişmeye imkân yoktu. Süratle getirilen bir buldozerin kepçesi yukarıya kaldırıldı ve usta zorlukla aşağıya indirildi. Bakan daha sonra İbrahim Kaygı’ya suni teneffüs yaptırarak kendisini mutlak bir ölümden kurtardı. Kazazedenin vücudunda ilk hayat belirtileri görülünce herkes rahat bir nefes aldı.

   Fotoğrafımız Dr. Vedat Ali Özkan’ın bu ender rastlanan kurtarma ameliyesini civardakilerin de yardımıyle nasıl gerçekleştirdiğini göstermektedir.
.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder