24 Kasım 2015 Salı

KBB EFEMERASI (46) dr. nikolas taptas reçetesi

Dr. Nikolas Taptas

1871 yılında İstanbul’da doğan ve Mekteb-i Sultani (GS Lisesi) yi bitirdikten sonra 1895 yılında İstanbul’daki Mekteb-i  Tıbbiye-i  Mülkiye’den  (Sivil  Tıp  Okulu) mezun olan  Dr. N.  Taptas, 1896’da Paris’e giderek Kulak-Burun-Boğaz  İhtisası yapmıştır. 1897 yılında  KBB  İhtisasını geliştirmek için Halle’de  Schwartze  Kliniği,  Berlin’de Charite Hastanesinde Prof. Fraenkel ve Passow,  Jansen  Klinikleri ve Viyana’da  Prof.  Politzer’in  yanında çalışmıştır.
İstanbul’a döndüğünde Avusturya  St. Georges  Hastanesi  KBB  Uzmanlığına tayin edilmiştir. 1908 yılında Kadırga’daki  Tıp Mektebine  Muallim Muavini  olarak atanmış, ayni  zamanda  Haseki Hastanesi’nde  KBB Polikliniğine devam eden Tıp Öğrencilerinin eğitiminde  rol almıştır.
Osmanlı döneminde  Sultan V. Mehmet Reşat’ın  ve  Cumhuriyet döneminde de Atatürk’ün  özel hekimliğini yapmıştır. 31 Mayıs 1955 tarihinde vefat eden Dr. Taptas, 60 yıl kadar KBB Hekimliği yapmış ve bu süre içerisinde Avrupa’da birçok Uluslar arası Kongreye bildirileri ile katılıp, o dönemde Avrupa’da basılan Tıp dergilerinde çok sayıda ve kaliteli yayınlar yapmıştır.

Aşağıda onun 12 Ağustos 1949 tarihli bir reçetesini görmekteyiz:


Acide Borique  mgr.
Menthol 0,10 cent.
Nitrate D'argent 0,20 cent.
Sulfate de Zinc 0,05 cent.
Sucre de lait (süt şekeri=laktoz) 10 gr.

enfiye (buruna)  renkli şişede

imza
.

1 yorum:

  1. NE KADAR GÜZEL...YÜCEL BEY ÇOK BÜYÜK İŞ YAPIYORSUNUZ.
    Dr Siber Göksel

    YanıtlaSil