10 Ocak 2017 Salı

KBB EFEMERASI (99) sultanın ameliyatında bir kbb hekimi


Sultan Mehmet Reşad, 1844'te İstanbul'da doğdu. Osmanlı İmparatorluğu'nun 35. Padişahıydı. II. Abdülhamit, 31 Mart olayının ardından tahttan indirildi ve Veliaht Reşad efendi 65 yaşında tahta çıkartıldı. Sultan Reşat, 9 yıl saltanat sürdü ve 3 Temmuz 1918'de kalp yetmezliğinden vefat etti.

Sultan Reşat, 24 Haziran 1915 tarihinde Yıldız Sarayı'nın bir salonunda Mesane Taşı nedeniyle ameliyat edildi. Sultanın ameliyatına karar veren ve ameliyatında bulunanlar arasında KBB Mütehassısı Dr. Nicolas Taptas da vardı.
Aşağıda ameliyata karar veren ve ameliyatında bulunan Hekimlerin fotoğrafını görüyor ve Sultanın ameliyatının ayrıntılarını okuyoruz:


Ameliyat Heyetinin Saray görevlileri ile bir fotoğrafı:  Operatör Orhan Abdi Bey, Saray Sertabibi Hayri Paşa, KBB'cı Dr. Nicolas Taptas, Ürolog Dr. Pappas Efendi, Dr. James İsrael, Ordu Sertabibi Süleyman Numan Paşa, Narkozcu Dr. Refik Münir Bey and Müderris Dr. Akil Muhtar Bey. (Dr. Taptas ayakta soldan ikinci olan kişidir)

Sultan'ın Mesane Taşı Ameliyatı
Sultan V. Mehmed Reşad uzun süreden beri mesane rahatsızlığı çekmekteydi. Artık oturup kalkmakta bile ızdırap çekmeye başlayınca buna bir nihayet vermek üzere Almanya'dan ünlü cerrah Dr. James İsrael İstanbul'a davet edildi. 17 Haziran 1915 günü trenle İstanbul'a gelen Dr. İsrael, ertesi gün Saray Tabibi Hayri Paşa, Dr. Süleyman Numan Paşa, Müderris Dr. Akil Muhtar Bey, Alman Hastanesi Başhekimi Operatör Orhan Abdi Bey, ürolog Dr. Pappa Efendi ve  KBB mütehassısı Nicolas Taptas 'tan oluşan bir hekim heyetiyle konsültasyon yapmış, daha sonra da Sultan'ı odasında muayene etmiştir.
Yaklaşık bir hafta süren değerlendirme ve hazırlık aşamalarından sonra Sultan'ın Yıldız Sarayı'nda bir salonda hazırlanacak ameliyathanede ameliyat edilmesi kararlaştırılmıştır. Ameliyatta kullanılan masa Zeynep-Kamil Hastanesi'nden, hepsi de Alman olan üç ameliyat hemşiresinin biri Alman Hastanesi ikisi de Tıp Fakültesinden getirtilmiştir.
24 Haziran 1915 sabahı gerçekleşen ameliyatı Dr. İsrael yapmış, Orhan Abdi ve Pappa Efendi de yardım etmişlerdir. Eter narkozunu Dr. Refik Münir Bey verirken Dr. Hayri Paşa, Süleyman Numan Paşa, Müderris Akil Muhtar Bey ve Taptas Efendi de salonda hazır bulunmuştur.
Ameliyat neticesinde Sultan'ın mesanesinden iki büyük taş çıkartılmıştır. Yaklaşık bir ay sonra gerçekleşen İkinci Meşrutiyet'in sekizinci yıl dönümü kutlamalarına padişah ayakta durarak katılabilmiştir.
Ameliyattan önce Sultan Reşad'ın doktorlarla helalleştikten sonra kıbleye dönerek dua ettiği ve sonra da "Memleket ve millet için muzır (zararlı) olacaksam Cenâb-ı Hakk beni bu masadan kaldırmasın" dediği Seresvabi Sabit Bey'den rivayet olarak kaynaklara geçmiştir.

NOT: (Bilgiler Türk Tıp Tarihi Kurumu sitesinden alınmıştır)
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder