28 Şubat 2017 Salı

KBB EFEMERASI (106) bir hastadan doktoruna


Kulak arkasındaki ekzama benzeri bir yarası için İstanbul'da ismi meçhul bir KBB Hekimine muayene olan, ancak Hekimin verdiği ilaçları kullanmasına rağmen yakınması geçmeyen Çanakkale'den Eşref isimli bir hastanın 1935 yılında müdavim Hekimine son derece nazik bir üslupla yazıp imzaladığı mektubun aslını yukarıda görüyorsunuz.

Açıklaması aşağıdadır:

Pek muhterem Doktor Beyefendi,

Efendim, bundan oniki gün evvel zat-ı alinize Çanakkale İnhisar memurlarından ve merhum Baha’nın akrabalarından müracaat eden Eşref’im. Kulağımın arkasındaki ekzama gibi bir yarayı görerek merbut reçeteyi vermiştiniz. Tavsiyeniz veçhile başımı bu sabunla yıkadım ve akşam sabah bu merhemi dört gün sürdüm. Tekrar yıkadım, tekrar dört gün sürdüm. Tozu da bir çay kaşığı dolusu olarak her akşam yatarken içtim. Bugüne kadar yaptığım bu tedaviden müsbet bir netice çıkmadı. Vaadinize güvenerek İstanbul’daki akrabalarımdan bu pusulayı takdim edecek olan yeğenim vasıtasıyla müracaatı münasip gördüm. Kat’i tedavi edecek bir tertibiniz varsa hamil-i tezkereyi vermenizi rica eder ve geldiğimde tabii müracaat edeceğimi de arz eder sonsuz hürmetlerimi sunarım.

15.11.935
Eşref ve İmza
.

21 Şubat 2017 Salı

KBB EFEMERASI (105) dr. giovanni bey


Yukarıda Dr. Giovanni Bey'in bir karikatürünü görüyorsunuz.
Başında baş aynası, kemerinde de köstekli bir kulak simgesi ile.
Karikatürün altında, sol tarafta Latin harfleri ve Fransızca:
Le docteur Giovanni bey fameux specialist pour le nez le larynx et surtout pour les orielles
(Doktor Giovanni Bey, meşhur burun, boğaz ve özellikle kulak uzmanı)
Sağ tarafta ise Osmanlıca harflerle:
Kulak, Burun, Boğaz hekim-i nev.. Civani..

Doktor Giovanni Bey'in kim olduğunu çok araştırdık. Ancak hiçbir kaynakta Dr. Giovanni Bey hakkında bir bilgi yoktu. Hatta, eski Hekimlerin isim listelerinin yer aldığı Annulaire Oriental'lerin 1912-1924 yılları arasındaki listede de Dr. Giovanni adına bir kayıt da yoktu.

Tıp Tarihi ile uğraşan meslektaşım Dr. Şeref Etker'e danıştım.
Dr. Etker sorunu biraz zor da olsa çözdü:
Bu kişinin Dr. Civani Ananyan, yani ilk KBB Hekimimiz olan Civani Bey olduğunu, Osmanlıca yazıdaki "hekim-i nev civani" sözünden yola çıkarak buldu. "Civan" genç anlamında. Karikatürist burada bir kelime oyunu yaparak "hekim-i nev" yani "taze hekim" sözcüğünü kullanmış. Dr. Etker, bu konuda ayrıca şu bilgileri de verdi: Dr. Civani Ananyan'ın ailesi İtalya ile bağları olan Katolik (Mıhitarist) Ermenilerden. Gerçek adı da İtalyanca Giovanni (Ermenice olsaydı Hovhannes olurdu). Babası, dedesi ve hatta dedesinin babası Doktor; İtalya'da okumuşlar. Öyle anlaşılıyor ki Giovanni adı sonradan Civani (Civanaki) ye dönüşmüş...       
.


14 Şubat 2017 Salı

KBB EFEMERASI (104) Türk oto-larengoloji cemiyeti ilk toplantısı


Türk Oto-Larengoloji Cemiyeti, 8 Mayıs 1930 tarihinde İstanbul'da 
Ziya Nuri Paşa, Dr. Haydar İbrahim, Dr. İhya Salih, Dr. Sani Yaver
ve Dr. Ahmet Ata'nın katılımları ile Haydar İbrahim Bey'in Beyoğlu'nda 
Galatasaray, Tütün Çıkmazı'ndaki Muayenehanesinde kurulur.

O yıl içerisinde toplantı yapamayan Cemiyet, ilk umumî içtimasını
8 ay sonra yeni yılın ilk günlerinde, 4 Ocak 1931 Pazar günü saat 17.00'de
Türk Encümeni Salonunda yapar. Bu toplantının haberi TIP DÜNYASI Dergisi'nin 
 15 Ocak 1931 tarih ve Cilt III, Numara 9 sayısında yayınlanır.
Aşağıda Dergide yer alan haberde, akdedilen ilk toplantıda 
neler konuşulduğunu öğreneceğiz:


.

7 Şubat 2017 Salı

KBB EFEMERASI (103) ziya nuri paşa reçetesi ve kullanım tarifi


Osmanlı döneminde Berlin'de aldığı KBB eğitiminden sonra 1900 yılı başlarında Gülhane'ye gelerek orada modern KBB eğitimini başlatan Ziya Nuri Hocamız, 1932 yılında burun kanaması olan bir hastasına Vaselin pomad ve Ferropyrine solüsyonu'ndan oluşan reçetesini yazar. Reçetenin arkasında kurşun kalemle ve muhtemelen ilaçların verildiği Eczacının kullanım notu vardır. Aşağıda Ziya Nuri Hocamızın reçetesi, arkasındaki Eczacının kullanım notu ve bunun açıklamasını okuyacaksınız.



1.ci ilaç yağdan pamukla burnunun deliğine konulacak, eridikten sonra anı çıkarıp diğerine yine pamukla yağ konulacak.

2.ci ilaç gargari sudan her ne vakit burun kanarsa pamuğu bas dursun. Baturup burnunun deliğine dökecek, iş bu suyu ihtiyatan hazır bulunduracak.
.