21 Şubat 2017 Salı

KBB EFEMERASI (105) dr. giovanni bey


Yukarıda Dr. Giovanni Bey'in bir karikatürünü görüyorsunuz.
Başında baş aynası, kemerinde de köstekli bir kulak simgesi ile.
Karikatürün altında, sol tarafta Latin harfleri ve Fransızca:
Le docteur Giovanni bey fameux specialist pour le nez le larynx et surtout pour les orielles
(Doktor Giovanni Bey, meşhur burun, boğaz ve özellikle kulak uzmanı)
Sağ tarafta ise Osmanlıca harflerle:
Kulak, Burun, Boğaz hekim-i nev.. Civani..

Doktor Giovanni Bey'in kim olduğunu çok araştırdık. Ancak hiçbir kaynakta Dr. Giovanni Bey hakkında bir bilgi yoktu. Hatta, eski Hekimlerin isim listelerinin yer aldığı Annulaire Oriental'lerin 1912-1924 yılları arasındaki listede de Dr. Giovanni adına bir kayıt da yoktu.

Tıp Tarihi ile uğraşan meslektaşım Dr. Şeref Etker'e danıştım.
Dr. Etker sorunu biraz zor da olsa çözdü:
Bu kişinin Dr. Civani Ananyan, yani ilk KBB Hekimimiz olan Civani Bey olduğunu, Osmanlıca yazıdaki "hekim-i nev civani" sözünden yola çıkarak buldu. "Civan" genç anlamında. Karikatürist burada bir kelime oyunu yaparak "hekim-i nev" yani "taze hekim" sözcüğünü kullanmış. Dr. Etker, bu konuda ayrıca şu bilgileri de verdi: Dr. Civani Ananyan'ın ailesi İtalya ile bağları olan Katolik (Mıhitarist) Ermenilerden. Gerçek adı da İtalyanca Giovanni (Ermenice olsaydı Hovhannes olurdu). Babası, dedesi ve hatta dedesinin babası Doktor; İtalya'da okumuşlar. Öyle anlaşılıyor ki Giovanni adı sonradan Civani (Civanaki) ye dönüşmüş...       
.


1 yorum:

  1. Tarihimizi ve meslek büyüklerimizi tanımamız kadirbilirliliktir, atalarımıza şükran borcumuzdur. Teşekkürler Yücel kardeşim.

    YanıtlaSil