Dr. Nikolas Taptas, 1871'de İstanbul'da doğdu. 1889'da Galatasaray Lisesi'ni bitirerek bir yıl Hukuk Mektebi'ne devam etti. 1890'da Askeri Tıp Mektebi'ne dışarıdan (harici) kabul edildi. Ancak 1894'te Askeri Okula dışarıdan öğrenci alımı kaldırılınca Kadırga'da bulunan Sivil Tıp Mektebine devam etmek zorunda kaldı ve 1896 yılında bu okulu bitirdi. Aynı yıl, Kulak Burun Boğaz dalında Uzmanlık eğitimi almak için Paris'e gitti. Bir süre Brüksel, Berlin ve Viyana'da ünlü Tıp bilginleriyle çalıştıktan sonra 1898'de İstanbul'a döndü. Galata'da bulunan Saint Georges Hastahanesi KBB Bölümünün başına getirildi. Bir ara Veliaht Reşat Efendi'nin Doktorluğunu yaptı. Daha sonra Etfal Hastahanesine atandı. II. Meşrutiyet'ten sonra Kadırga Tıp Mektebinde yardımcı Öğretim Üyesi olarak ders vermeye başladı. 1910'da yeniden Etfal Hastahanesi'nde görev alarak 1922 yılı sonuna kadar buradaki görevine devam etti. İstanbul, Paris, Lyon ve Berlin'de KBB Derneklerine üye oldu. KBB alanında çok sayıda bilimsel yayın yaptı. 1955 yılında İstanbul'da vefat etti.
Cumhuriyet döneminde gayrımüslim yurttaşlar diğer bir deyişle azınlıklar ilk kez 1935 seçimleriyle TBMM'ye girdiler. O yıl, Atatürk'ün isteği ile dört gayrımüslim aday 1935'te bağımsız olarak seçilerek TBMM'ye girdiler. Bunlardan birisi de KBB Mütehassısı Dr. Nikolas Taptas idi.
Dr. Taptas, 3 Şubat 1935 tarihinde Ankara Valiliği ve Belediye Başkanlığı'na verdiği dilekçe ile Saylav seçildiğinde neler yapacağını şu dilekçe ile bildiriyordu:
"Aşağıda yazılı program ve şartlar içinde Ankara vilayeti saylavlığına
namzetliğimi koydum. Namzetliğimi ve programımı ikinci muntehiblere
(seçmenlere) ve kazalar teftiş heyeti reisliklerine bildirmenizi rica ederim.
Programım şudur: Ben azlık mümessili değil, Türk ulusuna mebus olmak istiyorum.
Ve buna her zaman sadık kalarak Mecliste çalışacağım. Yurdumuzun maddi ve
manevi menfaatlerine sevgili ve kudretli vatanımızın daha ziyade yükselmesine
var kuvvetimle çalışacağım".
Ayın Tarihi Dergisi, Mart 1935 No. 15, sayfa 2
.
Eskiden azınlıklar da bir başka imiş
YanıtlaSilDeğerli bir belge.
YanıtlaSilÜlkemizde yaşayan bir çok Musevi tanıdığım var. Tanıdığım Musevilerin bizim kadar bizim ülkemizi sahiplenip,sevdiklerinne inanıyorum.
Sil