19 Aralık 2017 Salı

KBB EFEMERASI (143) Dermatoloji Kitabında iki KBB Hekimi referansı




1929 yılında Berlin'de Alman Dermatoloji Derneği tarafından yayınlanan "Handbuch der Haut und Geschlechtskrankenheiten" kitabının Şarbon bölümünün incelendiği 296. sayfasında iki Türk KBB Hekimi Ziya Nuri ve Haydar İbrahim referans verilmiştir.

Aşağıda 88 yıl öncesine ait bu referans görülmektedir:



TERCÜMESİ
 İntestinal Anthrax'ın klinik belirtileri şunlardır; hastalık oldukça ani olarak başlar ve  genel  bir huzursuzluk, baş ağrısı, baş dönmesi gibi belirleyici olmayan semptomlarla başlayıp,  daha sonra mide-barsak şikayetleri ile seyreder. Genelde bir deri enfeksiyonu sonrası ortaya çıkan, sekonder intestinal anthrax, hızla  ağırlaşan bir tablo sergiler, safralı, kanlı kusmalar,  zaman zaman yine safralı ve kanlı olabilen ishal görülür. Yine sentral sinir sistemi belirtileri de görülür. Uykusuzluk, sayıklamak yanında akciğer semptomlarına da rastlanabilir. Cilt belirtileri olarak büyük ya da küçük çaplı hemorajiler, nodüller, büller hatta çıban (karbunkel, carbuncle) benzeri oluşumlar segonder bulgular olarak gözlenebilir. Başlangıçta ateş oldukça düşüktür fakat kısa sürede yükselir, nabız zayıftır (KORANYI).
        Mideden kaynaklanmayan, intestinal semptomlar göstermeyen, orofarinkste lokalize,  primer olarak mesela tonsillerde yerleşmiş,  difteri benzeri bir karakteri olan, boğaz ağrısı, yutkunma ve solunum zorluğu ile seyreden bir formu da mevcuttur.  (VARRST, MEYER, ZIYA NOURY ve.HAIDAR (İBRAHİM)). Doğal olarak bu vakalarda enfeksiyonun intestinal kaynaklı mı yoksa inhalasyon (solunum) kaynaklı mı olduğunu ayırt etmek hiç de kolay değil hatta imkansızdır. (Bkz.GLAS

(Tercümeyi yapan değerli meslektaşım Dr. Ümit Evran'a içten teşekkür ederim)
.

1 yorum:

  1. Kutlarım ..O yıllarda bilime dayalı düşünce tarzı çok daha iyi oturmuş..

    YanıtlaSil