23 Ocak 2018 Salı

KBB EFEMERASI (148) Kıbrıslı bir meslektaşımız



Burhan Nalbantoğlu1925 yılında Kıbrıs'ın GaziMağusa kentinde doğdu. 1944-47 yılları arasında İlkokul Öğretmenliği yaptı. 1947 yılında Tıp öğrenimi için gittiği İstanbul'da Kıbrıs Türk Kültür ve Yardım Cemiyetinin kurucuları arasında yer aldı. İstanbul Üniversitesinde 1953 yılında Doktor1957 yılında da KBB Mütehassısı olur. O dönemde Dr. Fazıl Küçük ile birlikte Kıbrıs'ın birkaç Türk Hekiminden birisidir. Üç Doktorlar Kliniğinde iki Hekim arkadaşı ile birlikte çalışmaya başlarlar. O dönemlerde Kıbrıs'ta bir Hastahane kurma isteği vardır. Ancak toplumlar arası çatışmalarla buna fırsat bulamaz. Kıbrıs Türklerini organize etmek üzere TMT (Türk Mukavemet Teşkilatı) kurar. 1960-63 yılları arasında Kıbrıs Temsilciler Meclisi'nde Milletvekilliği yapar.       Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş ile birlikte, Kıbrıs Türk halkının haklarını korumak üzere üçü birden çok önemli görevler yaparlar. Lefkoşa Devlet Hastanesinin yapımında büyük emeği olan bu meslektaşımız 6 Şubat 1980 tarihinde vefat eder. Bu hastanenin ismi Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastahanesi olarak değiştirilir. 

Dr. Burhan Nalbantoğlu'nun çok ilginç yaşam öyküsü, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası tarafından 2017 senesinde 500 sayfalık "Yarım Kalmış Bir Yaşam, Dr. Burhan Nalbantoğlu" başlığı ile kitap halinde fotoğraf ve belgelerle yayınlanır. Aşağıda Dr. Burhan Nalbantoğlu'nun, Türk Mukavemet Teşkilatı'nın ilk yeminli mücahiti olduğunun belgesi görülmektedir:


İLGİLİ MAKAMA

    Ben aşağıda açık isim ve adresi yazılı Emekli Tümgeneral Daniş KARABELEN, aşağıda isimleri yazılı Kıbrıs uyruklu şahısların T.M.T. ( Türk Mukavemet Teşkilatı ) nın kuruluş çalışmalarının yapılmakta olduğu 1958 Haziran ayında tamamen kendi imkânları ile Anavatan Genel Kurmay Başkanlığına müracaat ederek T.M.T.'nin ilk eğitim kafilesi olarak bizzat nezaretimde eğitimlerini tamamladıklarını ve ilk yeminli mücahitleri olduklarını teyit ederim.

                                                                                        Daniş KARABELEN
                                                                                        Emekli Tümgeneral

   1. Dr. Burhan Nalbantoğlu
   2.       Hilmi (Şevket) Mertkan
   3.       Mehmet Ali Akpınar
   4.       Salih Mehmet Boyacı
   5.       Salih Biray
   6.       İsmet Cin 

 ADRES :       
Şaşkınbakkal Kantarcı Rıza Sokak,
Yenerman Apt. No: 4 Daire: 8
ERENKÖY-İSTANBUL



.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder