3 Nisan 2018 Salı

KBB EFEMERASI (158) Dr. Avni Birhekimoğlu Raporu



Avni Birhekimoğlu, 1900 yılında Kozan'da doğdu. Babası Dr. Hüseyin Hüsnü Bey'dir. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Askeri Tabip olarak 20 Mayıs 1922 tarihinde 3399 Diploma numarası ile mezun oldu.

Uzman olmak  ve İhtisasını geliştirmek üzere Yurt dışına gönderilen Hekimlere dahil edilerek Fransa'ya gönderilen Hekimler arasında yer almıştır. 16 Ekim 1925'de Paris'te yaptığı Staj ve Pratik neticesinde Pekiyi derece ile sertifika almış, Bordo Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde İhtisasını ikmal etmiş, 2 Temmuz 1926 tarihinde KBB Kürsüsü'nden İhtisas Sertifikası almıştır.

Türkiye'ye dönüşünde Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekaleti kararı ile 23 Aralık 1931'de "Emraz-ı Enfiye, Üzniye ve Hançereviye" İhtisas Şubesinde birinci sınıf Mütehassıs olduğuna ittifakla karar verilmiştir. Bu Jüride Dr. Neşet Ömer, Dr. Hamdi Suad, Dr. Kemal, Dr. Refik Münir, Dr. Niyazi İsmet bulunmakta idiler.

Askeri Hekimliği sırasında Van, Tekirdağ, Manisa, İslahiye, Çankırı, İzmit, Gölcük ve Erzincan Askeri Hastanelerinde görev yapmış, Erzincan Askeri Hastanesi Başhekimi görevinde iken emekli olmuş ve 1963 yılında vefat etmiştir.

İstiklâl Savaşı sırasında Tabip Mülazım-ı Sani rütbesi ile cephede savaşa katılmış ve İstiklâl Madalyası ile taltif edilmiştir. Dr. Avni Birhekimoğlu, meslektaşımız KBB Uzmanı Dr. Ergun Birhekimoğlu'nun babasıdır.

Aşağıda Dr. Avni Birhekimoğlu'nun
Manisa Askeri Hastanesinde çalıştığı 20.9.1941 tarihinde
Septum Deviasyonu nedeniyle SMR ameliyatı yaptığı 
bir hastası için yazdığı Rapor görülmektedir:


.

1 yorum: