20 Şubat 2018 Salı

KBB EFEMERASI (152) Odyoloji'nin HOCA Kitabı

Dr. Jack Katz

Jack Katz, 1934 yılında New York'ta doğdu. 1957 yılında Syracuse Üniversitesi'nde MS ve 1961 yılında da Pittsburgh Üniversitesi'nde PhD derecelerini aldı. 1962-65 yılları arasında New Orleans Tulane Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Asistan Profesör'dü. 1965-74 arasında da Kansas City Menorah Tıp Merkezi, İşitme ve Konuşma Departmanının Başkanıydı. 1972-73 yılları arasında Fullbright Konuk Eğitmeni olarak Ankara'ya geldi ve Hacettepe'de Odyoloji eğitimleri verdi. 1974 yılında  Odyoloji Profesörü oldu ve 2002 yılına kadar New York Buffalo State Üniversitesi'nde Odyoloji Bölüm Başkanlığı yaptı.   

Dr. Katz, Ankara'da çalıştığı 1972 yılında onun "Handbook of Clinical Audiology" başlıklı Odyoloji kitabı ilk baskısını yaptı. Ancak bu kitabın başlığının "Handbook OClinical Audiology"nin  ilk harfleri bir araya getirildiğinde ilginç bir şekilde Türkçe  "HOCA" kelimesinin ortaya çıktığı fark edildi. 

HOCA, ilk baskı 1972

Dr. Katz, kitabının sonraki baskısının Epilog (Son Söz) bölümünde aynen şunları yazacaktır: "Handbook of Clinical Audiology (HOCA) kitabımızın tüm dünyada büyük bir odyolog grubu tarafından kullanılmasından çok memnunuz. İlginçtir ki HOCA 1972 yılında ilk yayınlandığında biz Türkiye'de yaşıyorduk. Türkçede HOCA kelimesi "dini lider" veya "saygın öğretmen" anlamına gelmektedir. HOCA'nın bir dini Lider olmadığı kesin, umarım bu kitabı okuyan birçok öğrenci ve meslektaşım için saygın bir Öğretmen olacaktır".



Gerçekten de HOCA kitabı, daha sonra farklı yıllarda güncellenerek tam 6 ayrı baskı yaptı, çeşitli dillere çevrildi ve 65 bin'in üzerinde satış yaptı. HOCA halen de aranılan bir Odyoloji kitabı...

HOCA'nın 6. baskısı, 2008

(Katkıda bulunan Erişçi Elektronik Genel Müdürü sayın Hürol Erişçi'ye teşekkür ediyorum)
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder